Vin

Vin er ikke bare vin. Ordet ”vin” er en betegnelse over alle alkoholiske drikke, der er udviklet via gæring af forskellige druer. De forskellige typer af vin er rødvin, hvidvin, rosévin, mousserende vin, hedvin og isvin.

Rødvin er den klassiske røde vin, der produceres på blå druer. Den skal serveres ved stuetemperatur i store glas. Hvidvin er en anden kendt drik. Den produceres på grønne druer og serveres afkølet. Rosévin er en lys rødlig vin, der produceres på blå druer, men hvor skallerne fjernes tidligt i processen – på den måde bliver farven lysere end i en traditionel rødvin. Rosévinen serveres afkølet og er kendt som en god sommerdrik. Mousserende vine består af de fine vin, champagne. Hedvin er betegnelsen for vin, der har en højere alkoholprocent end de andre vin. Under kategorien hedvin finder vi blandt andet portvin og sherry. Vores sidste type er en isvin – i daglig tale kaldet dessertvin. Den har en lavere alkoholprocent, er sødere og har ofte blide bobler.

vin kælder

Selvom vin er delt ind i typer, så er det umuligt kan kende til alle sammen. Hver type indeholder en lang række forskellige vin, hvor smagen er afhængig af den enkelte vingård. Generelt siges det, at de bedste vin kommer fra lande som; Australien, Canada, Frankrig, Italien, Portugal, Spanien, tyskland og USA (Californien og Oregon Valley). Du kan dog aldrig være sikker på, at to vin er ens, selvom de er produceret i samme land. Her spiller de enkelte distrikter ind og endda også de enkelte vingårde.

Der er ikke tal på hvor mange druesorter der benyttes, men hvert land, hver distrikt og hver vingård har sin egen metode, træffer sit eget valg og giver vinen sin egen smag. Druer er afhængige af mange ting, sol, vind, temperaturer, hældning på marken osv. Dette gør også, at forskellige årgange for forskellige smag. Kig derfor på emballagen, om den har den rette årgang.

Der findes flere kendte betegnelser inden for vin. De fleste kender betegnelsen ”Amarone”. Amarone er en rødvin, der produceres i Veneto-distriktet i Italien. Der er opsat krav, før at en vin må kaldes Amarone; alkoholprocenten skal minimum være 14%, den skal lagre i mindst 24 måneder og indholdet af restsukker må ikke overstige 15 gram per liter. Sådanne eksempler findes i hvert vin-land, som sikrer køberen den ægte kvalitet.

Fremstillingen af vin foregår i korte træk ens, dog har hver vingård din egen måde at gøre det hele på. Det første kaldes vinavl – herunder er dyrkningen af druerne og selve høsten. Herefter hedder det vinproduktion. Vinproduktionen indeholder gæring (forskellige tider alt efter hvilken vin der ønskes), en eventuel fadlagring (i stål- eller trætanke), selve aftapningen til flasker og til sidst en mulig flaskelagring (hvis vinen har behov herfor). Selvom de ovenstående punkter alle gennemføres af de enkelte vingårde, så kommer der forskellige vin ud. Det skyldes ikke kun druesort, men også opdrættet, hvornår der høstes, hvordan der lagres og hvor længe.

Vin er kort sagt en spændende faktor. Det er vigtigt at overveje sit valg og det er vigtigt at smage, da smagen afhænger af utallige ting.